İsteğe Bağlı Kürtaj

İsteğe Bağlı Kürtaj

İsteğe Bağlı Kürtaj

Kürtaj, rahim içerisinde oluşan dokunun kazınarak ya da vakumlanarak rahimden çıkartılması işlemine denilmektedir. Kürtaj işlemi genellikle zorunlu durumlarda ya da kişinin kendi isteği yapılan küçük bir operasyondur. Kürtaj operasyonu devlet hastaneleri ya da özel kliniklerde yapılmaktadır. Ülkemizde yıllar önce yasal haline getirilen kürtaj devlet hastanelerinde anne ya da bebeğin sağlığını tehdit eden durumlar var ise yapılmaktadır. Özel kliniklerde ise kişi kendi arzu ve isteğe bağlı kürtaj operasyonu yaptırabilmektedir. Buradaki esas alınan durum gebeliğin kaç haftalık olduğudur. 10 haftalığa kadar yapılan kürtajlar yasal sayılırken 10 haftadan sonrakiler ise yasal olmamaktadır. 

İsteğe bağlı kürtaj operasyonunda kürtajı yapacak olan hekimin son derece alanında tecrübeli ve uzman olması gerekmektedir. İşlem öncesinde gebelik haftalığına ve kişinin isteğine bağlı olarak lokal ya da genel anestezi yapılmaktadır. Anestezi süreleri eğer baz alınmaz ise kürtaj işlemi ortalama 5-15 dakika kadar sürmektedir. İşlem sonrası hasta yatağa alınarak istirahat ettirilir ve kendine geldikten sonra ise normal yaşantısına devam etmektedir. Burada önemli olan unsur doktorun vermiş olduğu ilaçları kullanarak kontrollere gelinmesidir. Kişi bekar ve 18 yaşını doldurmuş ise kendi isteği ile, evli ise eşinin de isteği ile, eğer 18 yaşını doldurmamış ve kürtaj yaptırmak isterse de velisinin onayı ile kürtaj yapılmaktadır. 15 yaşının altındaki kişilere kürtaj işlemi ise adliyeye suç duyurusunda bulunarak mahkeme kararı ile gerçekleşmektedir. 

Kişi kendisini kürtaj yaptırma işlemine psikolojik olarak hazırladıktan sonra kliniğe gelerek doğru anestezi uygulanarak işleme başlanılmaktadır. Uygun anestezi kullanılarak kişi kısa süreli uyutularak işlem öncesi ve sonrası herhangi bir acı ya da hissiyat hissetmemektedir. Ortalama kürtaj sonrası 1 saat kadar dinlenerek normal yaşantınıza devam edilmektedir. İşlem sonrası kişinin kürtaj yaptırdığı kesinlikle anlaşılmamaktadır. 

İsteğe Bağlı Kürtaj Hangi Durumlarda Yapılır
Çiftin genç olması ve bir çocuk sahibi olmak istememeleri düşüncesi
Maddi olarak çocuk sahibi olmanın karşılanamayacağı bir durumda bulunmak
Partnerlerin ilişki devamlılığı konusunda şüpheleri olması ve geleceğe dönük farklı beklentilerinin olması
Bebeğin gelişiminde tespit edilebilecek sağlık problemleri ve riskleri
Anne karnında bebeğin kalp atışlarının durması
Hamilelik sırasında oluşan anormal vajinal kanama
Anne adayının süregelen bir sağlık problemi olması ve gebeliğin bu süreci olumsuz etkileyecek olması
Gebelikte tehlike yaratacak; ancak annenin sağlığı için muhakkak kullanması gereken ilaçlar olması durumunda
Düşük sonrasında rahimde parça kalmış olma olasılığı ile rahmin temizlenmesi ve olası sağlık problemleri ile yeniden gebelikte risk almamak adına önemlidir.

Copyright 2024 Avrupa Kürtaj Telif Hakkı Saklıdır. | Web Tasarım İvesgo

Whatsapp Destek Hattı WhatsappWhatsapp Fiyat ve Randevu Ara
Randevu Al
LOGO