Gebelik Sonlandırma

Gebelik Sonlandırma

Gebelik Sonlandırma
1. İstenmeyen gebelik durumu: Anne adayı gebeliğin devamını arzu etmiyor ve geçmişte herhangi bir hastalık durumu söz konusu değildir.
2. Gebeliğin devam etmesi durumunda, anne adayının sağlığı tehdit altında olacaksa,
3. Gebelik takibi süresince bebekte yaşamla bağdaşmayan anomali var ise ya da bebek hayatını kaybettiyse,
Gebeliğin sürmesi anne sağlığını tehdit ediyorsa ya da bebekte ciddi sakatlık durumu söz konusu ise gebelik sonlandırma işlemi için farklı prosedürler işlenmektedir. Bu durumda gebelik 10 haftadan küçük ise istenmeyen gebelikteki gibi muayenehanede kürtaj işlemi gerçekleşmektedir. 10 haftadan büyük gebeliklerde kürtaj işlemi yapmak doğru değildir. Jinekolog tarafından uygun görülen ilaç ile ve doğum koşullarında gebelik sonlandırılmaktadır.
4. Düşük vakalarında, düşükten sonra rahim içinde parça kalmışsa,
Düşük vakalarında eğer hasta gebe olduğunu fark ettiği erken dönemde kadın hastalıkları uzmanına başvurup muayene sırasında düşükten önce gebelik kesesi ultrason ile rahim içinde tespit edilmişse hastanın takip ve tedavisi için yapılacak kürtaj işlemi yeterli olacaktır.
 
Gebelik Sonlandırma Kimler Tarafından Gerçekleştirilir?
Kürtaj işlemi yalnız kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından sağlık kuruluşunda ya da klinik ortamda yapılması gerekmektedir. Gebelik sonlandırma işleminde mahremiyet ve hasta-hekim arasındaki özel paylaşım konusuna özen gösterilmektedir. Kürtajın riskleri gebelik haftası ilerledikçe artış göstermektedir. 10 haftalık yasal sınır ve kişinin sağlığı göz önünde bulundurularak tespit edilmektedir. Dolayısıyla kürtaj kararının 10 haftadan önce verilmesi tavsiye edilmektedir.
 
Gebeliğin Sonlandırılmasında Tıbbi Yaklaşımlar
1- Kürtaj işlemi vakum tekniği: (Enjektör içine negatif basınçla çekme biçiminde) yapılır.
2- Gebeliğin ilaçla sonlandırılması: Bu amaçla kullanılacak olan ilaç henüz ülkemizde mevcut değildir. Öte yandan ülkemizde hatalı olarak söktürücü adı altında etken maddesi progesteron olan ilaçlar (kürtaj hapı, düşük hapı) halk tarafından düşük yaratmak için yaygın olarak kullanılmaktadır. Bilinmesi gerekir ki bu grup ilaçlar hamileliği sonlandırmakta etkisiz olduğu gibi, tam tersi hamileliği destekleyici özelliğe sahiptir. Etken maddesi olan ilaçlar rahim kasılmalarını başlatıp düşük olayını başlatabilmektedir. Fakat bu ilacın kullanılması eğer doktor tarafından verilmemiş ve doktor gözetiminde olmadan kullanılırsa anne hayatını ciddi bir biçimde tehdit eder.
İlaç yardımı ile rahim kasılmasını ve kanamayı başlatmak gebeliği sonlandırmak için çoğunlukla yeterli olmamaktadır. Kanama başladıktan sonra düşük gerçekleşmesi arasındaki geçen süre kişiden kişiye göre değişerek, gebelik haftası ile de ilişkilidir. Bazen bu süre 2-3 güne kadar uzamaktadır. Bu süre içerisinde hastada şiddetli ağrı ve kimi zaman aşırı kanama olabilmektedir. Bu yüzden hasta yakından takip edilmeli ve belirli aralıklarla klinik ortamında ultrason ile rahim içi kontrol yapılmalıdır. 

Copyright 2024 Avrupa Kürtaj Telif Hakkı Saklıdır. | Web Tasarım İvesgo

Whatsapp Destek Hattı WhatsappWhatsapp Fiyat ve Randevu Ara
Randevu Al
LOGO