Menopoz

Menopoz

Menopoz

Menopoz, en basit hali ile regl kanamalarının kalıcı olarak sona ermesidir. Dünyaya gelen her kadın belirli bir yumurta rezervine sahiptir. Yani kadın vücudunu üreme hücresi olan yumurtayı üretmez bu rezervler ile doğar. Ergenlik dönemine yakın hormonların etkisiyle birlikte her ay düzenli olarak bu yumurtaların bir kısmı olgunlaşmaktadır. Döllenen yumurtalar gebelik oluşumunu sağlarken döllenmeyen yumurtalar ise regl kanamaları ile vücuttan atılmaktadır.
Kadınlarda üreme evresi ergenlikte adet görülmesiyle başlayarak ve menopoz evresinde sona ermektedir. Kadının 12 ay boyunca hiç adet görmemesiyle başladığı kabul edilen menopoz, çoğunlukla 44 ile 55 yaşları arasında görülmektedir. Ancak menopozun başlangıcı, bu yaş aralığından önce ya da sonra da gerçekleşebilmektedir.

Menopoz Kaç Yaşında Olur
Menopoz için en önemli iki faktör, kalıtım ve ırk faktörlerdir. Dünya üzerinde kadınların menopoza girme yaşı 49 olarak kabul edilmektedir ve ülkemizde ise 45 olarak belirtilmektedir. Ancak kadınların menopoza girmesi açısından annenin menopoz öyküsü ve kalıtsal faktörler oldukça önemli bir yere sahiptir. Kadınlarda 30’lu yaşlarda, çoğunlukla genetik faktörlerle erken menopoz görülebilmektedir. 50’li yaşlardan sonra menopoz dönemine girmek ise, geç menopoz olarak adlandırılmaktadır. Bu bakımdan kadının annesinin ya da ailesindeki diğer kadın üyelerin menopoza girme yaşı temel alınarak menopoza girme yaşını belirleyen faktörleri meydana getirmektedir.

Menopoz Neden Olur
Menopoz, üreme hormonlarında yaşa bağlı olarak doğal azalma sayılmaktadır. Bireyler 30'lu yaşların sonlarına doğru geldiğinde yumurtalıklar menstrüasyonu düzenleyen hormonlar olan östrojeni ve progesteronu daha az miktarlarda üretmeye başlar ve bu da doğurganlığın azalmasına neden olmaktadır. Bu dönem yumurtalıkların yumurta üretimini durdurmasını ve adet dönemine girmemesine neden olmaktadır.

Menopoz Tedavisi
Menopoz dönemi başlayan kadınlarda hormonsal değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler kişinin yaşam kalitesini etkileyecek düzeyde olabilmektedir. Bu belirtileri daha da hafifletmek için çeşitli tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir. Kullanılan en yaygın tedavi yöntemi ise hormon tedavisidir. Menopoz süreci başlayan kadına düzenli olarak östrojen ve progesteron hormonları içeren ilaçlar verilmektedir. Yaşanan hormon dengesizlikleri, dengelenmeye çalışılarak özellikle sıkça görülen belirtilerden olan sıcak basması, çarpıntı, halsizlik gibi belirtiler azaltılmaya çalışılmaktadır.

Copyright 2024 Avrupa Kürtaj Telif Hakkı Saklıdır. | Web Tasarım İvesgo

Whatsapp Destek Hattı WhatsappWhatsapp Fiyat ve Randevu Ara
Randevu Al
LOGO